Kunst die jou beweegt

Zielsschilderijen
Intuïtief schilderen

 

 

Wave of creation

Een impuls van inspiratie
Een golf van liefde om te delen
Houd je niet in
Al was het voor één keer
De golf ademt zich omhoog
Krult in een imposante boog
Licht op in een tunnel van kleur en licht
Wat een prachtig gezicht
Toe, houd je niet in
Al was het voor één keer
Laat de golf zich uitstorten
In een fontein van liefde
En geef de scheppende kracht de ruimte

Bianca van Luxzenburg

Inhoud van deze pagina:

 

Een ontdekking


Ooit toen ik 7 jaar was, ik weet het nog goed, ging er iets open in mij. Ik maakte een tekening van een paard. Op dat moment gebeurde er iets in mij. Een ontwaken en een gevoel (op zielsniveau): “Ja, hier heb ik iets ontdekt. Dit is iets bijzonders dat bij me hoort”.


Wat is intuïtief schilderen?

In contact


Intuïtief schilderen houdt voor mij in, dat ik met heel mijn hart en ziel schilder. Ik maak hartsverbinding met dat wat ik schilder. In contact met mijn innerlijk waar het zo heerlijk warm, vredig en oké is. Vanuit mijn hart stroomt koestering, verwondering, vertrouwen, onbevangenheid, warmte, passie, respect en liefde. Een genieten.
De (schilder)bewegingen van mijn hand, hoe klein of groot ze ook zijn; ze komen vanuit mijn diepste. Ik noem mijn schilderijen daarom zielsschilderijen. Dat wat in mij is, kan vrij stromen en krijgt de ruimte om geuit worden. Mijn schilderijen gaan mee op reis op mijn levenspad. Sterker nog, de zielsschilderijen laten vaak zien wat in mij leeft, soms zelfs zonder dat ik er zelf al helemaal bewust van ben. Innerlijke beelden en belevingen komen via uiterlijke beelden op het doek.

http://kunstdiejoubeweegt.nl/images/Bmage6.jpg

 

Mijn hoofd zorgt voor een bepaalde concentratie/focus. Voor de ogen die zien. De kennis die ik uit eerdere schilderervaringen heb opgedaan staan in dienst van het intuïtieve. Zodra intuïtie en kennis mooi in balans samen werken, gaat het schilderen in een heerlijke flow! Dan is er ‘een weten hoe de inspiratie vorm gegeven kan worden!’ Dan kan het kijken daar gericht worden, naar dat wat gezien wil worden.
De basis in mijn onderlichaam zorgt voor aarding, stevigheid, vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Ook daar maak ik contact mee. Daar huist de creatieve scheppende kracht. Dit maakt het mogelijk om te staan voor wie ik ben. Om daadwerkelijk iets neer te zetten, vanuit mijn hart en vanuit wat ik weet.
Kortom: buik, hart en hoofd in balans, maakt dat ik de totale liefdevolle aandacht heb voor wat ik aan het doen ben, waardoor het schilderij tot leven komt!

Fysiek


De taal van het hart en het geestelijk aspect, gaan samen met het fysieke. Dus in contact zijn met mijn lichaam is net zo belangrijk bij het intuïtief schilderen. Het lichamelijke ligt aan de basis van het geestelijke en is dus van wezenlijk belang. Alleen zo kunnen ‘hogere  inspiraties’ opgevangen worden en vorm gegeven worden. Met andere woorden; de materie/ het aardse is het draagvlak van het spirituele. Via het lichaam word ik bewust. Via het lichaam kan ik heel tastbaar ervaren wat het schilderen met mij doet. De impulsen voelen gaan via het lichaam. Heel tastbaar, maar ook heel subtiel. Bijvoorbeeld bewegingen voelen, ritme,  richtingen, ruimte, adem, stroming van energie in mijn lijf, noem maar op. Hierdoor ervaar ik het schilderen vaak als een dans.

Ik schilder mij erdoor heen


Het schilderen op zich is voor mij altijd genieten. Om creatief te zijn. In beweging te zijn. De werking van kleuren, vormen en dynamieken te ervaren. Om verrast te worden door de dingen die ontstaan.
De momenten dat ik me begeef aan het doek met de verf, dan kan ik voelen: “Oh ja, dit is wie ik ben”. Waardoor? Doordat ik dan heel simpel: ‘in contact’ ben. In een open houding. En dus in mijn kracht. Dan kan ik heel duidelijk mijn kracht voelen. Die ik graag nog meer in mijn dagelijkse leven zou willen integreren.
En zeker, ook op het doek kom ik worstelingen tegen, net zoals ik die tegen kom in de levenslessen. Dat ik bijvoorbeeld de vormen en/of kleuren niet vind die ik zoek. Dat het geheel niet stroomt op het doek. Dat ik niet weet hoe verder te gaan. Zodra dit er mag zijn en ik me daaraan weet over te geven, dat werkt magisch. Daaruit ontstaan de mooiste schilderbeelden.
Maar in fases van mijn leven dat ik mijzelf zoek ben, of me even niet meer zo veilig voel, is het schilderen voor mij zo een essentieel middel om mij erdoor heen te schilderen. Het schilderen kan mij helpen om door moeilijkere fases van het leven heen te komen. Als ik (intuïtief) schilder dan kan ik me daarin herbronnen en me opladen. Echt tot mijzelf komen. Liefde laten stromen. De energie die ik in de schilderijen heb gelegd, kan op haar beurt mij aanraken en mij herinneren aan de stromende liefde. Het is een wisselwerking.
Daarnaast geeft het schilderen de mogelijkheid om me te uiten. Dat wat me innerlijk bezig houdt, kan ik in het schilderij leggen. Met dit alles is het intuïtief schilderen  een heel dynamisch en intens gebeuren. Ofwel heel kort gezegd: het schilderen brengt je in beweging en is helend. Het kan een therapeutische werking hebben.

 

Diepgang door het rijpingsproces


Ik geef een schilderij en het schilderproces alle aandacht en tijd die het nodig heeft. Tussendoor afstand ervan nemen is hier een onderdeel van. Het schilderij dat nog niet klaar is aan de muur hangen en er dagelijks naar kijken. Dingen zien en er weer aan verder gaan. Inspiraties laten ontstaan is als een rijpingsproces. Net zoals het schrijven van teksten. Dan is het een eerste impuls van woorden, om vervolgens verder uit te werken. Of net zoals de weg naar binnen. Dat vraagt ook tijd, gaat stap voor stap. Laag voor laag.
De schilderijen bouw ik altijd op in meerdere lagen. Meestal minimaal drie lagen, maar soms zijn het zelfs zeven of meer lagen. Zo’n vier tot acht weken ben ik gemiddeld aan een schilderij bezig, maar soms is het schilderij een jaar lang met mij onderweg (met langere pauzes ertussen). Het schilderij groeit mee met mijn innerlijk groeiproces. Het schilderij verandert met mij mee. Magisch om te zien. Op deze manier krijgt het schilderij een bepaalde diepgang. Ik heb de tijd ervoor genomen en opgebouwd in lagen. De onderste lagen werken door in de toplaag.

http://kunstdiejoubeweegt.nl/zen/cache/intuitief/dsc00830_595.jpg
‘Dans in Balans’
Bovenstaand schilderij heb ik opgebouwd in zeven lagen.

‘Dans in Balans’… 7 jaar later een transformatie gegeven. Drie lagen erbij.

 

In contact met de Geestelijke Wereld


Doordat de werken vanuit mijn diepste zijn geschilderd, ben ik in contact met de Liefdesbron in mij. Dat wordt als vanzelf in de schilderijen gelegd. Deze wezenlijke Liefde is niet alleen in mij, maar het Goddelijke is ook om mij. Tijdens het schilderen ervaar ik een aanwezigheid van energieën vanuit de Geestelijke Wereld. De innerlijke verbinding met de liefdevolle Lichtwereld is voor mij dan heel concreet voelbaar. Deze zijn werkzaam in de schilderijen. Waar het schilderij ook ophangt, het zal altijd ten goede komen van de sfeer/energie in die ruimte, omdat de Lichtkracht doorwerkt in de ruimte waar het schilderij hangt.
Naast een opladende werking hebben de schilderijen een helende werking. Je hoeft je er alleen maar mee te verbinden en de energie in te ademen.

Impulsen volgen


Tijdens het intuïtief schilderen lijkt er soms geen systeem in te zitten. Met momenten vlieg ik over het doek van de ene hoek naar de andere. Van de ene kleur in de andere. De impulsen en inspiraties kunnen zo snel achter elkaar komen, dat ik het fysiek soms haast niet kan bijhouden! 

http://kunstdiejoubeweegt.nl/images/ziel2.jpg

Van de andere kant kan het schilderen ook heel langzaam gaan. Afstand nemen van het schilderij en er alleen een tijdje naar kijken en ‘wachten’ op een impuls is een heel belangrijk onderdeel van dit proces.
intuïtief schilderen kan ik heel tastbaar ervaren, als ik merk dat mijn ogen naar een plek in het schilderij getrokken worden. Het moment dat dit gebeurt heb ik niet altijd direct bewust in de gaten. Eerder vlak erna, registreer ik dat.

Aanvoelend weten
Een ander aspect dat bij het maken van zielsschilderijen hoort, is dat een aanvoelend weten in mij kan spreken. Via het schilderen kunnen vormen en kleurencombinaties ontstaan die (Kosmische) kennis laten zien. Ze laten inzichten zien die mij of de kijker of voor wie het bestemd is, iets vertellen. Dit aanvoelend weten voelt voor mij steeds als een openbaring. Het aanvoelend weten is een ander weten dan van het verstand; het is het weten vanuit de intuïtie, vanuit het hart.

 

Het wezenlijke voelbaar    

  
De zielsschilderijen kun je niet alleen zien, maar ook voelen! De uitstraling of de energie die ervan uit gaat. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld dat als ik (dieren)portretten heb geschilderd, de ziel voelbaar is van betreffend persoon of dier. Het portret komt als het ware tot leven. “Het is net of je mijn hond kunt aaien, alsof hij uit het doek komt”, vertelden mensen met verwondering. Of: “Het innerlijk van die persoon komt in het schilderij meer naar buiten”.
Mensen vragen me wel eens hoe ik dat doe, omdat ze zo geraakt worden met wat er op het doek verschijnt en wat het uitstraalt. Vertrouwen speelt een belangrijke rol. Met een diep vertrouwen in de kracht van de Liefdevolle Lichtwereld en in mijn gevoeligheid hiervoor, werk ik aan de schilderijen. Een ander aspect is, dat ik me er zeer bewust van ben dat alles energie is. Dus komt vanzelfsprekend (= zonder rem) de werking van de energie op het schildersdoek.
Daarnaast besef ik hoe belangrijk het is om in mij beweging te zijn. Om te groeien, om mijn hart te laten stromen en verruimen. Het voelt voor mij vaak als toveren met kleuren op het doek en in mij.

Onderstaande video is een presentatie en uitleg van mijn schilderij The Green Woman.

 

(Intuïtief) schilderij in opdracht


Wens je een schilderij van iets of van iemand die veel voor je betekent of betekend heeft, neem dan gerust contact met mij op. Ik maak de volgende type schilderijen:

 

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/1655624_294170934070708_4023361914894676902_o.jpg

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/10012653_284780161676452_864769757_o.jpg

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/428541_185212631633206_1576130248_n.jpg?oh=ad36f1da78b6cc374635376c5f9da8d8&oe=56AAE2BA

Zelf leren schilderen?

Zou je zelf willen leren schilderen? Of zou je willen ervaren hoe goed het schilderen je kan doen en zelfs hoe therapeutisch het schilderen kan werken? Wat je dan ook aanspreekt; intuïtief schilderen, portretschilderen, landschappen. Wellicht kan ik iets voor jou betekenen. Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dan kijken we naar de mogelijkheden.